loading

A biztonságos vezetés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő állapotú gumiabroncsok használata.

A gumiabroncsok használhatóságát több tényező befolyásolja: anyagösszetételük, életkoruk, a sérüléseik, és a kopottságuk. A téli és nyári gumik gumikeveréke a hőmérsékleti viszonyokhoz igazodik, +7 °C alatt a nyári gumi tapadása jelentősen csökken, a lágyabb téli gumik hidegben is rugalmasak maradnak.

A jogszabály szerint a forgalomban 1,6 milliméteres, illetve annál nagyobb profilmélységű gumikkal vehetnek részt a személyautók. Ez érvényes a téli és nyári abroncsokra egyaránt. Mégsem kell megvárni, amíg a gumi ennyire elkopik. Télen 3–4 milliméterig biztonságos a vezetés. Ezután a hó eltömi a barázdákat, megszűnik a tapadás, a fékút a többszörösére nő.

A nyári abroncsok 2 milliméter alatt már csak a gyári paraméterek töredékét teljesítik. Csökken a kanyarstabilitás, nő a menetzaj, romlik a fékhatás. Nedves úton a minimális profilmélységű gumik fékútja a kétszeresére nő az újakhoz (8 milliméter) képest. Esőben megjelenik a vízenfutási hajlam, amely gyakran okoz balesetet.

A gumikat ezért kell rendszeresen – havonta és hosszabb utak előtt – ellenőrizni. A futófelület, a szálszerkezet hibáira a menetzaj, a remegő kormány figyelmeztet. A levegőnyomás csökkenése is szerkezeti hibára, vagy a szelepek öregedésére utal.

Szolgáltatásaink


 - Continental, Barum, Michelin, Kleber stb. gumiabroncsok forgalmazása

 - akciós áron lemez és könnyüfém felnik nagy választéka

 - gumi tárolás :    legyen több helye a garázsában, gumiabroncsait szakszerűen 4000 Ft/garnitúra

áron tároljuk

 - gumiszerelés, centírozás korszerű, megbízható gépekkel

Ugrás az oldal tetejére